סבא חזר?
מוות, פרידה, אובדן אלו נושאים שבדרך כלל אנו נמנעים לגעת בהם עם הילדים. אך האם זה נכון לילד?!
סבא שלי, היה חלק בלתי נפרד בחיי הילדים שלי, המוות שלו היה פתאומי עבור כולנו. אני זוכרת בבוקר כשקיבלתי את הבשורה בכיתי המון, הילדים ניגשו אליי ושאלו מה קרה? אף אחד לא הכין אותי לרגע שבו אצטרך להסביר לילדים שלי מהו אובדן, מוות של אדם קרוב. החלטתי שאני לא מסתירה מהם את האמת כי הם מרגישים הכל וכשמשהו לא מדובר הוא מתנהג.
לגדולים בני 9,7 הסברתי להם שסבא מת. אמרתי להם שהוא היה מבוגר וקצת חולה והלב שלו הפסיק לעבוד ולא נפגוש אותו יותר אבל תמיד נזכור אותו בלב שלנו במחשבות, בתמונות. היו קצת דמעות של הבנה. לקטן בן ה- 3 הסברתי בדיוק אותו הדבר אך הוא הסתכל עליי אמר אוקיי והמשיך בשלו.
ידעתי, שהוא לא ממש מבין ותופס את נושא המוות ושלא נפגוש את סבא יותר. כשהם הגיעו לבקר בשבעה הגדולים היו עסוקים בשלהם. הקטן לעומתם, חיפש את סבא שלי ושאל עליו. הכנתי את עצמי לזה וחזרתי כל הזמן על אותו המשפט, סבא מת הלב של סבא הפסיק לעבוד. וכך, חלף הזמן ולעיתים, כשאנחנו מגיעים לבקר את סבתא והוא רואה תמונות הוא שואל עליו איפה הוא ומתי הוא יחזור.
אני מבינה שזה לגיטימי לחלוטין כי לילדים בגילו עדיין אין תפיסה שמוות הוא משהו סופי וכשמשהו מת הוא לא יחזור. בכל פעם שהוא שואל ״סבא חזר״? אני מסבירה לו שסבא מת ונוכל לראות אותו רק בתמונות ולזכור אותו בלב שלנו.
איך כן לדבר עם ילדים על נושא המוות והאובדן?!
•דבר ראשון, תדברו אל תמנעו משיח על זה אין נכון ולא נכון. כשאנחנו לא מדברים עם הילד על האבדן אנחנו בעצם נותנים לו להשלים לבד את החסר והוא ינסה לחפש את התשובות לבד.
• הכניסו את נושא האובדן, המוות לשיח, אוצר המילים של הילד כמשהו בשגרה כאשר אין לזה מטען רגשי כבד. ניתן לעשות זאת באמצעות ספרים כדוגמת מעשה בחמישה בלונים אשר עוסק בהתמודדות עם פרידה ממשהו שאנחנו אוהבים.
* לחלקנו יש אמונה שאדם שמת הוא בשמיים או תמיד נמצא איתנו. אך זכרו שכשזה נאמר לילד שאין לו תפיסה של מוות הוא עלול להמשיך ולחפש את האדם האהוב שמת.
• תענו להם על שאלות בכנות וברגישות
המטרה שלנו כהורים היא להגן עליהם מכל צער וכאב אך לא תמיד נצליח לעשות זאת ולכן, המטרה שלנו צריכה להיות להכין אותם להצלחות אך גם להתמודדות עם קושי, כאב ואובדן.
שלא נדע צער!